обискати

обискати
ОБИ|СКАТИ (8*), ЩОУ, ЩЕТЬ гл.
1.Осмотреть, обследовать:

˫ако бо ре(ч) исходѧщи д҃ши ѿ телесе. ѹсрѣтають ю ѥгда въсходити ѥи ѿ землѧ на н҃бо. лици бѣсъ величани˫а. и ѡбищють ю. аще ли имать ѿ дѣлъ ихъ. (ψηλαφῶσιν) ПНЧ 1296, 173; и ѹвѣдавъ ц(с)рь. посла искатъ ѥго. и начаша искати ѥго въ мнозѣхъ мѣстѣхъ... || ...и всѧ мѣста обискаша. ЛН XIII–XIV, 65–65 об. (1204); и се держаще съ властью. ѡбискати лѣгалницю ст҃го не потребовань˫а дѣлѧ но паче неч(с)ть˫а. (ἐξερευνήσοντας) ГБ XIV, 165г; епархъ ѹбо искаше жены... конечнѣе. пославъ нѣкы˫а да в ложници ст҃го ѡбищю(т). на бещестье ст҃му да приведена будеть. Там же, 166а; рече же и˫аковъ к ревѣцѣ мт҃ри своѥи братъ мои косматъ. а азъ мужъ голъ ѥда обищеть мѧ о҃ць мои. и буду пред нимь обидьливъ и принесу на сѧ клѧтву а не бл҃гословленье Пал 1406, 75б.

2. Произвести розыск, расследовать:

аже гдѣ изнаидуть то и згыбелѣ или тать или товаре что ни наидуть а то великому новугороду ѡбыскатъ Гр 1392 (3, новг.); послали есмѧ. к вамъ. бориса кижанинова. про его обиду. и вы. есте. обыск(а)ли. с местеремъ. по кр҃сному. целованью Гр ок. 1400 (5, новг.).

3. Перен. Привести, довести:

не тако своѥ˫а ѹности не брези. не презри просѧщаго требовани˫а. да не злѣ бл҃гихъ сущь по малу. ѡбищють и болше зло. ФСт XIV, 108а.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Полезное


Смотреть что такое "обискати" в других словарях:

  • обыскати — см. обискати …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»